مقایسه دو فرمت VHD و VHDX در Hyper-V
با استفاده از این تکنولوژی، می توان عملیات پشتیبان گیری از اطلاعات ماشین های مجازی، بکارگیری از تکنولوژی Storage Replication و جابجایی ماشین های مجازی را به راحتی و سهولت هر چه تمام تر، به انجام رسانید. جالب است که بدانید، سرعت استفاده از هارد دیسک های مجازی، نمی گوییم دقیقا همانند هارد دیسک های فیزیکی، اما بسیار نزدیک به آنها هستند.
در این میان، مایکروسافت دو نوع فرمت برای هارد دیسک های مجازی در نظر گرفته است که عبارتند از: VHD وVHDX. در این مقاله قصد داریم به مقایسه این دو فرمت پرداخته و مزایای هر کدام از آنها در مقایسه با دیگری، مورد بحث و بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید…
فرمت VHD
جالب است که بدانید، فرمت VHD که مخفف عبارت Virtual Hard Disk در نظر گرفته می شود، سال هاست که با به عرصه فناوری اطلاعات گذاشته است. این فرمت برای اولین بار توسط شرکت Connectix (شرکتی که برای اولین بار امکان اجرای Windows 3.1 را بر روی رایانه های Mac فراهم آورد)، در سال 1995 ایجاد گردید. جالب است که بدانید این شرکت بعدها توسط مایکروسافت خریداری گردید و این رویداد باعث ورود مایکروسافت به دنیای مجازی سازی شد.
نکته: اولین نسخه Hyper-V (نسخه ارائه شده در Windows Server 2008) از VHD پشتیبانی می نمود.
این فرمت دارای محدودیت های قابل توجهی می باشد که در ادامه به آنها اشاره شده است:
- محدودیت حجم: از جمله کمبودهای موجود در این فرمت، محدودیت حجم هارد دیسک های مجازی مبتنی بر آن است. به عبارت دیگر، اگر چنانچه از فرمت VHD برای ایجاد هارد دیسک های مجازی استفاده کنیم، نهایتا می توانیم فضایی در حدود 2 ترابایت را برای آن در نظر بگیریم. این فضا ممکن است تا سال 2010، فضایی نسبتا کافی به نظر برسد، اما در سال های اخیر، این محدودیت بیشتر به چشم آمده و کاستی بزرگی محسوب می گردد.
- افزایش احتمال خرابی: این فرمت توانایی بسیار پایینی در مقابله با عدم خرابی در هنگام خاموش شدن های ناگهانی سروری که بر روی آن ذخیره شده است، دارد. به عبارت دیگر، چنانچه سروری که این گونه فایل ها بر روی آن ذخیره شده است، ناگهان خاموش شود، احتمال اینکه فرمت درونی آنها دچار مشکل شود، بسیار بالاست. توجه داشته باشید که با به هم ریختن فرمت درونی این فایل، سیستم عاملی که اطلاعات خود را در درون آن ذخیره می نماید نیز دچار مشکل می گردد.
- عملکرد پایین: عملکرد این فرمت در خواندن و نوشتن اطلاعات بسیار پایین ارزیابی می شود.
فرمت VHDX
یکی از قابلیت های مهم ارائه شده در Hyper-V معرفی شده در Windows Server 2012، فرمت VHDX بوده که به عنوان جایگزینی برای فرمت VHD در نظر گرفته می شود. ممکن است این سوال برای شما پیش آید که منظور از درج حرف X، در انتهای عبارت VHDX به چه چیزی باز می گردد؟ جالب است که بدانید، در هیچ نشست رسمی ارائه شده از سوی مایکروسافت، به این موضوع پرداخته نشده است. پس در اینترنت به دنبال یافتن پاسخ برای این سوال نباشید!
در ادامه به مزایای استفاده از فرمت VHDX پرداخته شده است:
- عدم محدودیت حجم: بر خلاف فرمت VHD، شما می توانید با استفاده از فرمت VHDX، هارد دیسک های مجازی تا سقف 64 ترابایت ایجاد نمایید!
- مقاومت در مقابل خرابی: فعالیت های درونی فرمت VHDX به گونه ایی ایجاد گردیده اند که با از دست رفتن محل ذخیره سازی آنها، احتمال به مشکل برخوردن فرمت درونی آنها، بسیار بسیار ناچیز است. این فرمت با ایجاد Transaction Log، می تواند در مقابل این گونه شرایط مقاومت نماید. با از دست رفتن محل ذخیره سازی آنها و با فرض باز بودن آنها از طریق یک ماشین مجازی، تنها Transaction Logها از بین رفته و تاثیری در خود فایل VHDX نمی گذارد.
- پشتیبانی از قابلیت Offload Data Transfer و یا به اختصار ODX: با فرض پشتیبانی محل ذخیره سازی فایل های VHDX از قابلیت ODX، عملیات آزاد سازی فضای ذخیره سازی بلا استفاده و فعالیت های مرتبط با عملیات ذخیره سازی مانند کپی کردن اطلاعات، بسیار با سرعت بالاتری رخ خواهند داد.
- پشتیبانی از قابلیت TRIM: با استفاده از این قابلیت، می توان فضای بلا استفاده در یک هارد دیسک مجازی که قبل از آن استفاده می نموده است را در اختیار محل ذخیره سازی فایل های VHDX قرار داده تا بدین ترتیب برای مصارف دیگر، مورد استفاده قرار گیرد. توجه داشته باشید که می بایست محل ذخیره سازی فایل های VHDX، از قابلیت TRIM پشتیبانی نماید. توجه داشته باشید که این قابلیت بر روی Storageهای سطح پایین پشتیبانی نمی گردد.
- توانایی در ذخیره سازی متادیتای (Metadata) سفارشی: با استفاده از این قابلیت، یک برنامه نویس می تواند کاری کند که به واسطه آن، بتوان به عنوان مثال از سیستم عامل نصب شده در درون یک فایل VHDX و یا بروزرسانی های اعمال شده بر روی سیستم عامل موجود، اطلاع حاصل نمود.
- ارتقاء عملکرد بکارگیری از قابلیت گرفتن Checkpoint: با استفاده از این قابلیت، شاهد عملکرد بسیار بالا در هنگام عملیات گرفتن Checkpoint و یا بازگرداندن شرایط از روی یک Checkpoint خواهیم بود.
- پشتیبانی از فضای ذخیره سازی اطلاعات مبتنی بر سکتورهایی با اندازه 4096 بایت: در سال های اخیر، شاهد تولید فضای ذخیره سازی اطلاعاتی با اندازه 4k برای هر سکتور هستیم. این رویکرد به دلایلی از جمله، استفاده بهینه از فضای ذخیره سازی اطلاعات، از سوی شرکت های تولید کننده این گونه تجهیزات ارائه شده است. این در حالیست که کماکان، بسیاری از شرکت های تولید کننده نرم افزار، امکان استفاده از این قابلیت جدید را نداشته و کماکان از سکتورهایی با حجم 512 بایت پشتیبانی می نمایند. با این حال، خوشبختانه مایکروسافت توانسته است با ارائه Windows Server 2012، پشتیبانی کامل خود از این رویکرد جدید را اعلام دارد. بدین ترتیب، فایل های VHDX می توانند بر روی این گونه فضای ذخیره سازی اطلاعات نگهداری و از تمامی امکانات ارائه شده از سوی آنها، به خوبی استفاده کنند.
همانطور که در بالا بدان اشاره شده است، دلایل بسیار زیادی وجود دارد که از VHDX استفاده کنید و این در حالیست که کماکان Hyper-V ارائه شده در Windows Server 2016، از VHD نیز پشتیبانی می نماید. به شکل زیر نگاه کنید:
ممکن است این سوال برای شما پیش آید که به چه دلیل می بایست مایکروسافت کماکان از فرمت VHD پشتیبانی نماید؟ پاسخ به این سوال بسیار آسان است. از آنجایی شاهد پشتیبانی فعلی مایکروسافت از Windows Server 2008 و Windows Server 2008 R2 هستیم، ممکن است به دلایلی بخواهید تا ماشین مجازی ایجاد شده در Windows Server 2016 را به این سیستم عامل ها، انتقال دهید و از آنجایی که این سیستم عامل ها از فرمت VHDX پشتیبانی نمی نمایند، لذا مجبور خواهید بود در ماشین مجازی مورد نظر خود، هارد دیسکی با فرمت VHD ایجاد کنید.
کانورت نمودن فرمت VHD به VHDX
ممکن است این سوال برای شما پیش آید که چگونه می توان فرمت VHD را به VHDX کانورت نمود؟ این سناریو در زمانی که شما از Hyper-V در Windows Server 2008 / 2008 R2 استفاده می کنید و می خواهید آن را به Windows Server 2012 / 2012 R2 / 2016 ارتقاء دهید، بیشترین کاربرد را دارد. بدین منظور کافیست طبق تصاویر زیر عمل کنید:
توجه داشته باشید که در صورتی که ماشین مجازی مورد نظر روشن باشد، امکان انجام این عملیات وجود نداشته و با رخداد زیر مواجه خواهید شد:
دیدگاهتان را بنویسید